Skip to main content

Sedam dana u toplom pesku


Kanađani se često daju čuti kako pričaju o godišnjem odmoru provedenom u nekom egzotičnom kraju: Dominikanska Republika, Kuba, Bahami, Havaji... Iako na prvi pogled priče ove vrste podsećaju na životni stil gospođe Aleksis i njenih drugara iz Dinastije, cela priča oko tropskih letovanja u biti i nije tako glamurozna i nedostižna. I nismo mi, Kanađani, milioneri što beru dolare s drveta iza kuće, pa ih troše na egzotične destinacije sa kojih posle kače slike po Fejsbuku na zavist drugima. Mi  smo, samo, siroti okovani ledom većim delom godine i gladni sunca i proleća, pa je boravak u toplom pesku bar jednom godišnje u stvari preka potreba, a ne raskalašnost.
Uobičajeni način letovanja u zimu (i rano proleće,  jer se u toplije krajeve najčešće putuje u periodu između februara i aprila kad nam svima dojade minusi i sneg) je takozvani “all inclusive” ("ol inkluziv" – da ga transkribujem po srpski J). Ova vrsta aranžmana podrazumeva da je u cenu uključeno sve – avionska karta, smeštaj, hrana i piće u odmaralištu (“resort” na engleskom, odnosno “rizort” na transkribovanom srpskom J). Na ovakvu vrstu letovanja, nakon što je aranžman uplaćen, ide se sa par dolara u džepu (i kreditnom kraticom za svaki slučaj) potrebnih da pokriju napojnice, suvenire, kakvu krpicu  i po koju ekskurziju van odmarališta.
Najpopularnija odredišta za “all inclusive” su Kuba, Meksiko i Dominikanska Republika. Aranžmani su u trajnju od 7, 10 i 14 dana. Cene za nedelju dana (za letovanje iz Kalgarija) kreću se u proseku od 900 do 1500 CAD dolara po osobi, u zavisnosti od hotela, vremenskog perioda i trenutne promocije koje agencije, koje organizuju ovakva letovanja, često nude.
Kad me zasvrbe tabani, a zima mi se uvuče u koske , ja počnem odavde:
Kliknem na “packages” u nadi da ću brzo (i povoljno) zameniti ovo:


Za ovo:


Za one koji više vole da su “sam svoj gazda” i sami sebi organizuju program preporučujem letovanje malo drugačijeg tipa, koje bi se uslovno rečeno moglo nazvati privatnim smeštajem. Naime, na Havajima i Bahamima recimo ne postoje “all inclusive” varijante, ali zato, osim standardne opcije odsedanja u hotelu, sa uključenim doručkom, može se boraviti u apartmanima sa kuhinjom (potpuno opremljenom) gde u cenu nije uračunato ništa drugo osim smeštaja. Ova opcija je nešto skuplja u odnosu na “all inclusive” i podrazmeva da sami morate da se pobrinete oko ishrane i prevoza. Za 10 dana odmora na Havajima za četvoročlanu porodicu to otprilike izgleda ovako:

Smeštaj –  u proseku između 120 i 150 US dolara za noć, znači oko 1500 do 2000 za 10 dana kad se uračunaju i takse.


Avionske karte – od Kalgarija do Honolulua oko US 600 dolara, puta 4 osobe izađe oko 2500

Hrana – u zavisnosti od toga da li ćete sami spremati u apartmanu ili ćete se hraniti po restoranima može se kretati u rasponu od 500 do 1000 US dolara.

Rent-a-car – između 300 i 500  US dolara

S obzirom da su kanadski (CAD) i američki (US) dolari poslednjih par godina podjednaki, ovakvo letovanje ni nas Kanađane ne košta previše. Problem nastaje kad nam američki dolar pobegne na recimo 1.5 kanadskih, e onda sve ovo napravi daleko veću rupu u novčaniku.

Na kraju krajeva, svako se pruži koliko može, ali sedam dana u toplom pesku na kraju balade ipak vredi svaki cent.

Kuba - Santa Maria

Havaji - Vaikiki Honolulu (levo); Ko Olina (desno)

Havaji - Kailua (levo); Vaikiki Honolulu (desno)



Comments

Popular posts from this blog

To je samo jedna buva, iliti lako do Kanade, ali peške :))

Suburbia